"Viva la Musica 2019.", то сте Ви, драги пријатељи!

                                                                     Захвални смо Вам за сваку реч подршке и похвале, 
                    као и за речи које нам упућујете са намером да ово такмичење буде још квалитетније и запаженије. 

Трудићемо се да и током друге деценије нашег рада будемо добри домаћини. Желимо да Вам боравак у Сремској Митровици                                 буде пријатан и да наши млади такмичари осете љубав и пажњу организатора и домаћина.
           Поред такмичарског дела програма, пажњу све више посвећујемо едукацији наставника и дружењу такмичара.
                               Надамо се да смо и ове године успели да вас обрадујемо и да ћете нам доћи и 2020. године.

13. и 14. априла 2019. године реализовано је 10. отворено такмичење "Viva la Musica" у организацији МШ "Петар Кранчевић" у Сремској Митровици.
Учествовала су 103 ученика из 12 школа: Глазбена школа у Вараждину" из Вараждина, ОМШ "Јосип Славенски" из Новог Сада, ОМШ "Теодор Тоша Андрејевић" из Руме, МШ "Др Војислав Вучковић" из Чачка, МШ "Михајло Вукдраговић" из Шапца, ОМШ "Стеван Христић" из Бачке Паланке, ШОМВО "Петар Коњовић" из Бечеја, ОМШ "Вук Караџић" из Лознице, ОМШ" Филип Вишњић" из Шида, ШОМВО "Стеван Христић" - оделење у Бачу, "Основна музичка школа Врбас" из Врбаса и МШ "Петар Кранчевић" из Сремске Митровице, као домаћин и организатор такмичења.

Жири задужен за дисциплину Солфеђо представљале су наставнице: као председница жирија Јелена Борђошки из Новог Сада, Татјана Хаџиалић из Бачке Паланке и Станислава Будишин из Сремске Митровице. Испитивач који је пратио и хармонски помагао такмичарима, била је наставница Марија Исаиловић, док су мелодијске и ритмичке примере и диктате писале наставнице Данијела Хорњак и Николина Думанчић.
Жири и ауторке тестова задужене за дисциплину Теорија музике представљале су 4 наставнице из школе домаћина. То су Јелена Јовић, Невена Ераковић, Станислава Будишин и Тамара Радишевић.

Остварени су следећи резултати:
- у категоријама основне школе 57 првих, 21 друга и 9 трећих награда.
- у категоријама средње школе ( само Теорија музике ) 12 првих, 2 друге, 1 трећа и 1 похвала

Сви такмичари су добили поклончиће и Дипломе, док су предметни наставници добили и поклон шољу и Захвалницу, као успомену на јубиларно такмичење у знак захвалности за дугогодишњу подршку такмичењу. 

Поред такмичарског дела, јубилеј је обогаћен организацијом додатних активности:
* Наставница Тамара Радишевић, уз помоћ средњошколаца, припремила је Музички квиз којем су такмичари присуствовали у паузама између категорија.
* Наставница Бранислава Трифуновић је припремила креативну презентацију "Национална музика као уметничка инспирација", коју је реализовала у паузи између категорија.
* Школа је акредитовала стручни скуп под називом "Певање са листа - метод Владимира Јовановића". Овај облик стручног усавршавања је реализован захваљујући успешној сарадњи са професором Јовановићем, аутором уџбеника Солфеђа и Теорије музике, којима се служе бројне  генерације ученика. Скупу је присуствовало 28 наставника који ће за своје учешће добити и сертификат о похађању овог облика усавршавања. 
Проф. Јовановић нам је појаснио како се приступа анализи примера које је потребно изводити, шта је све неопходно препознати у вежби и које техничке вежбе можемо примењивати у свакодневном раду како би се оспособили за што презицније извођење примера које видимо први пут. Указао нам је и на могуће грешке које онемогућавају ученика да развије вештину квалитетног извођења мелодијских примера. Поред наставника, присуствовали су и ученици наше средње школе, због чега смо посебно задовољни
* Орагнизован је и рад професора Владимира Јовановића са ученицима средње школе који се припремају за пријемне испите на музичким академијама и факултетима. 
* Реализована је и ликовна акција "Остави нам цртеж као успомену" која је била намењена ученицима основних школа. Остављени ликовни радови биће скенирани како би се направила збирка под називом "Viva la Musica se pamti". 

У припреми, организацији и реализацији јубиларног отвореног такмичења, учествовале су, поред горе поменутих, још и наставице Весна Радивојевић и Јованка Иванић, која је и овогодишњи директор такмичења. 
Тим за реализацију 10. отвореног такмичења "Viva la Musica" захваљује се колективу Школе и директору Бојану Јовановићу, на подршци и сарадњи у промовисању и реализацији такмичења. 

На фотографијама које смо издвојили за вас, можете видети радост која је испунила нашу школу протеклог викенда. Уживајте!

Powered by WebExpress